tirsdag 29. mai 2012

SNART OSLO COMICS EXPO

8. og 9. juni er det OCX igjen, den fantastiske tegneseriefestivalen på Schous Plass i Oslo! Sjekk gjestelista!!!

Jeg kommer til å være der på lørdagen for å signere både Apefjes og Generator til den som vil. Tegning kan man også få. Dessuten skal jeg diskutere ting med Mads Eriksen (han som tegner M) på dette arrangementet dagen før:


Torsdag 7. juni
Grafill Tegneserier og OCX 2012 presenterer seminar:

ESTETIKK I MODERNE TEGNESERIER

Moderator: Erle Marie Sørheim, journalist og tegneseriekritiker.

Tegneserien som formell kunst- og underholdningsform har eksistert i media i knappe 150-200 år, og i løpet av denne tiden har den kontinuerlig sprengt grenser i alle mulige former. I dag beveger mediet seg fra å være en lett underholdningsdose i avisene, via multi-sjangrede album og mangas, til enorme avantgardistiske kunstbøker. Det har formet seg en lang rekke sterke og vidt forskjellige tradisjoner fra vidt forskjellige kulturbaser, som har influert hverandre, enten ved å være noe å reagere mot, eller noe å bygge videre på. Som resultat er har vi kommet til et punkt hvor selve begrepet tegneserier ikke lenger definerer noe homogent. Dagens totale internasjonale tegneseriescene inneholder omtrent alt man kan tenke seg, og det virker ikke som det eksisterer noen grenser for hva mediet kan inneholde. Enhver skaper og forlegger står fritt til å stake ut sin egen retning. Men hvordan foregår en slik evaluering? Er det overhodet mulig å definere et kvalitetsbegrep i en så total åpen scene, og er det i det hele tatt viktig i målestokk opp mot originalitet og eget uttrykk?

I denne sammenheng presenterer vi to samtaler og ett intervju med individer med vidt forskjellige bakgrunner, i håp om å problematisere ytterligere. Vi tror ikke vi får noen definitive svar på våre spørsmål, men satser på en avslappet dag med innblikk i noen særdeles talentfulle og oppegående mennesker som arbeider med ulike idealer innen ulike forgreninger av mediet.

Seminaret holdes på Serieteket, Grünerløkka bibliotek, Schous plass torsdag 7. Juni klokken 11:00. Det er åpent for alle og gratis, og det kan kjøpes øl i baren i pausene.

1. Shop talk, Mads Eriksen vs. Sigbjørn Lilleeng
To serieskapere med solid tusj- og fortellerhåndverk snakker om sine forskjeller og likheter innen tradisjon, teknikker og idealer. Mads – evig aktuell med M – kommer fra stripeseriens land; en stringent form som hviler på daglig leveranse og tydelig humor. Sigbjørn – aktuell med APEFJES, og GENERATOR – lager lange og stemningsorienterte historier hvor humor står som bi-effekt i mer dramatiske landskaper. Hva skiller deres tanker og prioriteringer i serieskaperens beinharde dagligliv?

2. Kritisk til kritikk, Matthias Wivel vs. Domingos Isabelinho
Vi har valgt å invitere til samtale mellom kanskje de aller skarpeste hodene når det gjelder analyse av tegneserier. Og ikke bare er de skarpe – de har ytterst tydelige meninger, og tyngde og argumenter til å backe opp. Matthias er dansk, og har utdannelse som kunsthistoriker fra Cambridge i England, og har skrevet jevnlig for THE COMICS JOURNAL i mange år. Han er også invitert til Oslo Comics Expo som redaktør for Fantagraphics-utgivelsen KOLOR KLIMAX – NORDIC COMICS NOW. Isabelinho er en portugisisk kritiker og kurator – som også skriver for THE COMICS JOURNAL, og har skrevet om tegneserier i en årrekke, helst om serier som beveger seg helt i utkanten av mediets grenser, som han selv sier det. Hans Comics Canon inkluderer arbeider av bl.a. Francisco de Goya, Katsushika Hokusai og Pablo Picasso, ved siden av navn som Alberto Breccia, Lorenzo Mattotti og Carl Barks. Disse to har vært i diskusjoner mange ganger over nettet, med ofte sterke motstridende meninger om for eksempel Tintin. Dette blir dere første møte.

3. Tegneserier så langt, intervju med Tom Devlin
Devlins mangesidige bakgrunn strekker seg over mange år, og inkluderer, i tillegg til nåværende stilling som Creative Director for DRAWN & QUARTERLY, arbeid som forlegger, undervist i design på Center for Cartoon Studies, gjesteredaktør for THE COMICS JOURNAL, coverdesigner for nesten alle uavhengige tegneserieforlag i Amerika, daglig leder i tegneseriebutikk og sporadisk serieskaper. Arbeidene hans har vært å se i gallerier i Boston og Portugal. I dette intervjuet skal vi få høre noen av hans tanker om veien han har bevitnet hittil, hvor han tenker tegneseriemediet beveger seg, og hvordan han forholder seg til det både personlig og i utgivelsessammenheng.

Grafill Tegneserier
Oslo Comics Expo/

Skaff deg en signert/skissert utgave av Generator på OCX. Alle burde ha en.

fredag 11. mai 2012